Proiectate gresit sau realizate pentru a da bine la electorat, zeci de investitii derulate in ultimii ani din bani publici nu-si mai gasesc astazi nici o utilitate. In tot acest timp, alte proiecte de interes public, precum lucrarile de canalizare sau de infrastructura rutiera, nu mai pot fi efectuate pentru ca nu sunt bani suficienti, ca urmare a crizei financiare. In Cluj, spre exemplu, s-au alocat peste un milion de euro pentru constructia unei cladiri care trebuia sa gazduiasca Spitalul de Urgenta, insa autoritatile si-au dat seama ca imobilul a fost proiectat gresit. A fost cedat consiliului judetean, care a vrut sa amenajeze aici Academia de Muzica "Gheorghe Dima", numai ca salile nu au acustica necesara pentru a putea fi folosite, iar proiectul a fost abandonat.
Cladirea a ajuns la Ministerul Educatiei, pentru a amenaja aici un campus scolar, insa din cauza lipsei acute de fonduri, acest proiect nu a progresat deloc in ultimii trei ani. Situatia de la Cluj nu este insa singulara. Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati a construit, recent, pe faleza Dunarii din municipiul Tulcea un palat administrativ, care este insa aproape gol. La Deva, autoritatile locale au investit cateva sute de miliarde de lei vechi intr-o cladire administrativa, apoi au bagat-o in conservare. In judetul Prahova, Primaria din Breaza si-a facut palat de 5 milioane euro, iar acum cauta chiriasi pentru o treime din luxosul sediu, deoarece nu mai are bani pentru intretinerea lui. Investitii care au inghitit fonduri importante fara a-si dovedi utilitatea publica se regasesc si in justitie, si in invatamant.
Politica investitiilor derulata in ultimii ani in mai multe judete ale tarii incepe sa-si produca efectele. Obiective publice pentru care s-au alocat mii sau chiar milioane de euro au devenit inutile, in vreme ce alte proiecte de interes public prec