Vreme indelungata, obezitatea a fost considerata un simplu factor de risc in sanatate. Abia in 1997, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut-o ca afectiune cronica evolutiva. Cu toate semnalele de alarma, datele OMS indica in aceasta perioada o raspandire accentuata a obezitatii, cu implicatii deosebite la nivel medical si economic.
Citeste mai mult pe MedLive.ro.
Obezitatea detine un rol important in declansarea unor boli cronice precum diabetul, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare (insuficienta cardiaca, hipertensiune, infarct miocardic), probleme respiratorii, unele boli pulmonare (sindromul de apnee in somn) si articulare (artroza genunchiului, de pilda), unele tipuri de cancer. La acestea se adauga problemele psihologice si de identitate ale celor suferinzi.
Potrivit Federatiei de Diabet, Nutritie si Boli Infectioase, 25% dintre romani sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele in plus.
Greutatea ideala
La sfarsitul secolului al XIX-lea, astronomul si statisticianul belgian Adolphe Quetelet a abordat problema greutatii ideale si notiunea de om mediu, pe care o traduce intr-o formula deja celebra astazi: indicele de masa corporala, valabil pentru orice persoana cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani. Indicele de masa corporala (IMC sau BMI- Body Mass Index) se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kg) la inaltimea (in metri) la patrat.
Statistica realizata cu date centralizate de IMC si rata mortalitatii a dus la stabilirea de intervale standard ale greutatii: normal, subponderal, supraponderal si obezitate.
Factori de risc: conditia fizica, varsta, experientele vietii
Calculul indicelui de masa corporala nu este insa hotarator pentru a determina cu exactitate riscul individual. Si alti factori trebuie luati in considerare: conditia fizica, is