Din recesiune trecem direct în inflaţie. Acesta este rezultatul deciziei politice de a salva băncile prin capitalizare masivă.
Azi dimineaţă primeam o notă a unui colaborator al meu, notă care purta titlul acestui articol. De altfel, în fiecare săptămână primesc puncte de vedere ale diverşilor manageri. De obicei ele se bat cap în cap în interpretarea aceleiaşi realităţi. În cele din urmă le folosesc doar pentru a fundamenta propria părere.
De data aceasta, autorul, tânăr, citit, şcolit, ambiţios, dar şi uneori repezit, are o părere extrem de realistă asupra pieţelor financiare şi perspectivelor lor în anul care urmează. Preşedintele Obama este pe prima pagină a ziarelor cu câteva lovituri de imagine bine plasate împotriva sistemului financiar, în special împotriva băncilor de investiţii. Ultimul discurs despre starea naţiunii defineşte clar scopurile sale politice: "aceste bănci nu vor mai funcţiona ca şi cazinourile, nu vor câştiga bani mulţi riscând-şi propriul bilanţ.
Oricine vrea să facă afaceri în America va trebui să se adapteze!" Ce înseamnă asta şi de ce în două săptămâni de la vorbele preşedintelui în toată lumea valoarea marilor instituţii financiare a scăzut cu până la 22%?
Administraţia americană este decisă să nu mai permită băncilor listate la bursă să speculeze în nume propriu.
Anul trecut, Goldman Sachs a câştigat 8 miliarde din astfel de tranzacţii, JP Morgan în jur de 12 miliarde, Citi 5 miliarde. Mai mult de 40% din profitul lor net a provenit din tranzacţii în nume propriu pe pieţele financiare. De ce? Deoarece de obicei capitalul angajat a fost de 10-15% din valoarea nominală. Restul a fost capital ieftin împrumutat sau obţinut chiar direct din finanţarea statului. Concluzia politicienilor este că acest tip de acţiuni trebuie interzise. Cu alte cuvinte, băncile trebuie tăiate în bucăţi şi o parte a activităţilor lor