Locuitorii comunei Slivileşti se pot mândri cu faptul că ţuica fabricată în gospodăriile fiecăruia este primul produs tradiţional gorjenesc certificat. Nici un produs de origine animală nu a fost încă declarat „marcă înregistrată“ în judeţ.
Ţuica de Slivileşti rămâne singurul produs tradiţional din Gorj înregistrat ca marcă tradiţională, dar, în curând, oierii speră să îşi înregistreze brânza la OSIM. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV), Gorjul este judeţul cu cei mai mulţi mici producători din ţară, oameni care aduc pe pieţele agroalimentare produse naturale. La Slivileşti, comună cu un nume care aminteşte de cuvântul slav „sliva“-prună, ţuica ţăranilor a devenit produs tradiţional încă de acum trei ani. Ţuica fabricată de sătenii din Slivileşti are caracteristici deosebite, zona fiind foarte bogată în pomi fructiferi. Pentru ca un produs să fie declarat tradiţional este necesară realizarea unei documentaţii speciale, conform Ordinului nr. 690 din 28.09.2004, emis de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Aceasta vizează întocmirea unui caiet de sarcini în care să fie descris produsul, caracteristicile, metoda de producţie, inclusiv natura şi proprietăţile materiei prime, dar şi a ingredientelor utilizate. Inginerul Constantin Brînduşescu s-a ocupat de înregistrarea ţuicii de Slivileşti ca marcă tradiţională. „În judeţul Gorj am avut şi caşul de Teleşti, însă fabrica de lapte de acolo s-a închis. Mai avem doar ţuica de Slivileşti ca marcă înregistrată, produs certificat“, a spus Aurel Tomescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj.
Oierii vor marca lor înregistrată: „brânza de Gorj“
Oierii din comuna gorjeană Crasna, zonă în care creşterea animalelor este una dintre ocupaţiile de bază ale ţăranilor, nu au putut înregistra la OSIM brânza pe care o produc de