Companiile care activeaza in domeniul constructiilor considera ca semnalul dat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin reducerea dobanzii de politica monetara de la 7,5% la 7% este unul pozitiv, dar asteapta sa vada cum si cand se va materializa decizia BNR in revitalizarea sectorului de profil.
“Este cert ca decizia transmite un semnal pozitiv in piata. Insa acest semnal ar trebui dublat de o reactie foarte rapida a pietei constructiilor, lucru putin probabil din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din aceasta perioada. De asemenea, nu cred ca mutarea BNR va fi respectata cu adevarat de catre bancile comerciale, in sensul ca acestea sa opereze niste scaderi ale dobanzilor la credite”, spune Claudiu Georgescu (foto), presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).
Sectorul constructiilor a scazut cu 17% anul trecut, pana la 12,2 miliarde de euro, potrivit datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), pe fondul reducerii cererii si contractiei creditarii.
Atitudinea rezervata a APMCR vizavi de o reducere o dobanzilor la credite este impartasita si de analistii ING, care se asteptau ca banca centrala sa reduca dobanda cheie cu 0,75%, si nu cu 0,5%.
"Ca urmare a dobanzilor ridicate din piata, o reducere cu 0,75 puncte procentuale este necesara pentru scaderea dobanzilor. O taiere de numai 0,50 puncte procentuale ar mentine actualul nivel al dobanzilor sau chiar l-ar creste (...)", au precizat analistii institutiei de credit.
BNR a motivat mutarea operata prin faptul ca doreste sa stimuleze economia, tocmai prin revitalizarea creditarii private si sustinerea cererii.
“In eventualitatea in care reducerea dobanzii de politica monetara se va reflecta si in dobanzile efective din piata, este posibil atunci sa se impulsioneze creditarea IMM-urilor. Aceasta ar putea relansa u