O luna da, o luna ba. Targumuresenii care primesc ajutoare sociale si nu se prezinta la munca in folosul comunitatii nu beneficiaza de bani in luna respectiva.
In evidentele Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Targu-Mures sunt 160 de titulari activi in munca prestata in folosul comunitatii. Acestia asigura intretinerea locurilor de agrement, a parcurilor si la igienizarea municipiului Targu-Mures. “Avem dosare active, 160 de titulari, asta inseamna peste 400 de persoane, pentru ca mai sunt cu familii, au copii. Acestia lucreaza tot timpul, daca nu, nu primesc ajutorul social”, a declarat Marta Maior, sefa Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Targu-Mures. Conform Legii Ajutorului Social, toate persoanele care primesc astfel de ajutoare trebuie să presteze lunar 72 de ore de muncă în folosul comunitatii. Conform legii, o persoană este aptă de muncă dacă are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare, nu urmează o formă de învăţământ (cursuri de zi), are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare.
Nu muncesc, nu au bani
Dar nu fiecare se inghesuie la munca. Cei care nu muncesc, nu primesc bani. “In fiecarae luna avem cativa care nu primesc bani pentru ca nu au mai prestat munca in folosul comunitatii. Sunt multe dosare suspendate. Daca nu lucreaza luna aceasta nu primesc bani, daca vin luna urmatoare, primesc din nou. Si intotdeauna avem de lucru pentru ei. La Weekend, la cetate, la platou, in zonele unde locuiesc, in Valea Rece la intretinerea curateniei”, a adaugat Marta Maior. Doar ca mereu se gasesc si din cei care sa aduca adeverinte medicale care sa ateste incapacitatea de munca. “La adeverinte medicale, reglementarea este stricta. Sa zicem ca aduce adeverinta medicala pentru doua saptamani, dar luna are 30 de zile si urmatoarele doua saptamani poate l