Reprezentanţii Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR - ADA) şi-au exprimat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, nemulţumirile vizavi de impunerea plăţii CAS de 31,3% în cazul acelora care au venituri provenite exclusiv din drepturi de autor.
Membrii UCMR - ADA au protestat faţă de proiectul depus la Camera Deputaţilor, proiect prin care, spun aceştia, se încearcă limitarea drepturilor de autor ale autorilor de muzică (şi nu doar) români şi străini.
"Este pentru prima dată când Guvernul pune acest bir în seama autorilor, muzicienilor, actorilor, interpreţilor, ziariştilor - a spus Adrian Iorgulescu, preşedintele UCMR - ADA. Este pentru prima dată când autorii liber profesionişti sunt obligaţi să dea statului 31,3% din încasările lor lunare. Această decizie vine într-un mod abuziv. Mi se pare absolut inexplicabil de ce nu lasă autorul să plătească în sistemul privat de pensii. Şi... de ce trebuie să plătesc? E treaba mea cum îmi asigur bătrâneţea", a mai declarat fostul ministru al culturii.
Membrii UCMR - ADA susţin că această lege ar avea "efecte devastatoare atât din punct de vedere juridic, cât şi moral" şi că principala deficienţă a proiectului este aceea că îi obligă pe creatori să plătească CAS în valoare de 31,3%, în timp ce un salariat plăteşte doar 10,5%, iar angajatorul acestuia - 20,8%.
"Eu înţeleg foamea de bani a Guvernului, dar, în momentul de faţă, acest bir este unul absolut excesiv şi va avea consecinţe extrem de dăunătoare faţă de ceea ce înseamnă actul artistic în această ţară", a mai comentat Iorgulescu, spunând că, în cazul în care acest proiect de lege va trece şi de Camera Deputaţilor, UCMR - ADA se va adresa Curţii Constituţionale. "Oare se doreşte distrugerea domeniului culturii în această ţară?"
MESAJ
În cadrul con