Cancelarul Germaniei, Angela Merkel se află la Paris, pentru discuţii cu preşedintele Nicolas Sarkozy. Cu această ocazie are loc un Consiliu de Miniştri comun. Cele două ţări îşi propun de fapt relansarea cooperării lor în contextul Uniunii Europene şi stabilirea unor strategii comune pentru viitorii zece ani. Franţa şi Germania doresc să se impună din nou ca "locomotive" ale construcţiei europene, o formulă care şi-a mai pierdut din greutate pe măsură ce Europa s-a extins, iar influenţa Parisului de exemplu a mai scăzut.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel se află la Paris, pentru discuţii cu preşedintele Nicolas Sarkozy. Cu această ocazie are loc un Consiliu de Miniştri comun.
Cele două ţări îşi propun de fapt relansarea cooperării lor în contextul Uniunii Europene şi stabilirea unor strategii comune pentru viitorii zece ani. Franţa şi Germania doresc să se impună din nou ca "locomotive" ale construcţiei europene, o formulă care şi-a mai pierdut din greutate pe măsură ce Europa s-a extins, iar influenţa Parisului de exemplu a mai scăzut.
Acest tip de Consiliu franco-german se ţine în mod tradiţional de două ori pe an. În contextul actual, pe agenda discuţiilor se află inevitabil problemele legate de ieşirea din criza economică, reforma sistemului financiar mondial şi reflecţia asupra unei guvernanţe mondiale.
Franţa şi Germania, într-un context de competiţie economică acerbă mai doresc o întărire a cooperării la nivelul inovaţiilor, a cercetării, a educaţiei şi a învăţământului superior. Se va mai discuta despre energie şi independenţă energetică, despre ecologie şi maşina electrică, despre imigraţie şi securitate.
O mulţime de probleme şi teme, bilaterale şi internaţionale vor fi trecute deci în revistă, într-o ambianţă care se anunţă decontractată, pentru că reuniunea a fost bine pregătită de emisarii ambelor părţi. Cele două ţări ma