Teama de o inversare a fluxurilor de capital strain si incertitudinile privind preturile administrate au descurajat BNR sa taie mai mult din dobanda.
Continuarea scaderii creditului privat si tendinta de intarire a leului in raport cu euro au convins BNR sa reduca dobanda-cheie cu inca jumatate de punct procentual, pana la 7% pe an, asa cum anticipau majoritatea analistilor.
Dobanda de politica monetara revine astfel la minimul istoric inregistrat in vara lui 2007, cand piata inregistra intrari masive de valuta si o apreciere record a leului.
Consiliul de Administratie al BNR a mai prins curaj, taind dobanda cu un punct in decurs de numai o luna, dupa ce in noiembrie se temea de criza politica si de inflatie, fiind insensibil la adancirea recesiunii. Totusi, BNR nu a optat ieri pentru o relaxare mai mare a politicii monetare, invocand "persistenta incertitudinilor legate de evolutia mediului extern, a fluxurilor de capital, a preturilor administrate si a celor volatile". In acelasi timp, nu a considerat necesar sa alimenteze piata cu lichiditati suplimentare prin reducerea nivelului rezervelor pe care bancile sunt obligate sa le constitue.
De altfel, dobanzile pe piata monetara bancara scazusera din nou sub 7% inainte ca BNR sa anunte reducerea dobanzii-cheie. Ultimele saptamani au consemnat mentinerea unei volatilitati ridicate a dobanzilor interbancare, intervalul de fluctuatie fiind cuprins intre 3,5% si 9% pentru scadentele scurte. Reducerea dobanzii-cheie inseamna si ca bancile vor putea obtine finantari pe o zi de la BNR la un cost mai mic, de 11%.
Majoritatea analistilor califica decizia de ieri a Consiliului de Administratie al BNR drept "o miscare ferma" sau "un stimul important" pentru continuarea tendintei de ieftinire a creditelor in lei. Fac opinie separata economistii BRD si ING, care cred ca, in parte, reducerea a