La două zile de la moartea unui bătrân din comuna vasluiană Negreşti, care a aşteptat în zadar 11 ore să vină Salvarea, un alt bărbat, din acelaşi judeţ, şi-a găsit sfârşitul în drum spre spital.
Neculai Mocanu (39 de ani), din localitatea Zorleni, a acuzat dureri de spate, iar rudele lui au sunat imediat la Ambulanţă. Autospeciala a venit, însă doar cu o asistentă. „Cum să se descurce o asistentă cu un om care moare?", se întreabă sora decedatului.
Bărbatul a făcut stop cardio-respirator şi, deşi a fost resuscitat timp de o oră, nu a mai putut fi adus la viaţă.
„Ambulanţa a ajuns la bolnav în 30 de minute, un interval de timp normal pentru cei cinci kilometri dintre Bârlad şi Zorleni", susţine Mihaela Vlada, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.
Trei medici pe tură
Cazurile lui Neculai Mocanu şi cel al lui Emil Maxim (74 de ani), vasluianul suferind de cancer care a murit după 11 ore de aşteptat Salvarea, scot la iveală o realitate cruntă din sistemul de urgenţă al celui mai sărac judeţ al ţării, Vaslui.
Pentru a face faţă celor peste 100 de solicitări zilnice venite de la cei peste 450.000 de locuitori ai judeţului, Serviciul de Ambulanţă Vaslui trebuie să se descurce cu doar şase medici. „Dacă sunt mai multe urgenţe în acelaşi timp, este clar că trei medici într-o tură nu le pot acoperi pe toate", a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Medici puţini, dotări proaste
Lipsa personalului şi a dotărilor sunt reclamate şi la nivelul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Iaşi, care înregistrează circa 200 de solicitări în fiecare zi. Cel mai mare judeţ din Moldova, cu 826.000 de locuitori, este deservit de 75 de salvări. Dintre acestea, 30 sunt Dacii Break, vechi de 20 de ani.
Pentru cele zece staţii ale Ambulanţei din judeţ sunt angajaţi 12 medici,