Numărul celor care folosesc butelii pentru aragaz este doar cu 20% mai mic decât cel al consumatorilor racordaţi la reţeaua de gaze. Cei mai importanţi furnizori de butelii şi-au propus creşteri pentru 2010, chiar dacă piaţa s-a contractat anul trecut, iar reţelele de gaze continuă să se extindă.
Afacerile cu butelii de gaz petrolier lichefiat (GPL) pentru aragaz au prins extrem de bine în zonele unde nu există distribuţie de gaze sau aceasta nu este destul de extinsă.
Potrivit companiilor care activează pe această piaţă, anul trecut s-au vândut circa 282.000 de tone de GPL, ceea ce înseamnă aproximativ 26 de milioane de butelii, mai puţin cu 8-10% faţă de anul 2008, ca urmare a scăderii consumului, dar şi pentru că reţelele de gaze continuă să se extindă. Prin urmare, la un consum mediu de o butelie la trei săptămâni - o lună, circa două milioane de familii folosesc buteliile pentru aragaz.
Numărul acestora este puţin mai mic decât al consumatorilor casnici de gaze, care se ridică la 2,5 milioane, potrivit Strategiei Energetice a României.
În general, în zonele acoperite de reţelele de distribuţie a gazelor naturale, consumul de butelii de aragaz este scăzut.
„Totuşi, sunt clienţi care preferă utilizarea buteliilor de gaz în aplicaţii punctuale. Alţi clienţi utilizează butelii chiar în condiţiile în care există reţele de distribuţie a gazului, datorită faptului că folosirea lor beneficiază de o versatilitate a transportului", au declarat, pentru „Adevărul", oficialii ButanGas, grup prezent în zece ţări, care deţine în România 16% din piaţa de butelii.
Ţinta principală:sudul ţării
Aceştia şi-au concentrat afacerile din zona rurală în sudul Munteniei şi în Moldova, în timp ce, pe segmentul urban, au atacat oraşele cu o reţea de gaze slab reprezentată, precum Oradea, Turnu Severin şi Constanţa.
Cu peste 5.000 de puncte de