Titularii de drepturi de autor sunt afectaţi de un sistem netransparent şi ar putea plăti noi taxe. Unii titulari de drepturi acuză organismele de gestiune colectivă de incorectitudini, chiar şi de „furt“. În plus, statul le-ar putea lua încă un „bir“ din banii şi aşa puţini.
Două probleme referitoare la drepturile de autor au fost „puse pe tapet" săptămâna aceasta. „Tonul" l-au dat deputaţii din Comisia de Cultură a Camerei, care au discutat despre „furturile" de la ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor).
Mai citiţi şi:
Paula Seling, un Eurovision alb-negru
Artiştii refuză plata „impozitului pe muzică“
O zână pentru Selecţia Naţională Eurovision 2010
Totodată, un nou proiect de lege care prevede plata lunară a unui CAS de 31,3% pentru cei care au venituri provenite exclusiv din drepturi de autor stârneşte panică printre titularii de drepturi.
În primul caz, potrivit Mediafax, deputaţii au acuzat „ciordeli" şi „furturi ca în codru" şi au propus fie constituirea unei comisii de anchetă, fie audierea reprezentanţilor ORDA pentru clarificarea situaţiei. Printre cei nemulţumiţi s-au numărat artişti ca Victor Socaciu şi Brânduşa Novac, însă cel mai vehement a fost Mădălin Voicu.
Acesta a acuzat Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) şi instituţiile private de colectare a drepturilor de autor că „ciordesc", menţionând că cei de la CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi) l-au furat pe tatăl său şi vor să-l „ardă" şi pe el.
Creaţia românească, „sufocată" de CAS
La doar o zi după acest scandal, câţiva membri ai organismului de gestiune colectivă UCMR - ADA (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor), printre care compozitorii Horia Moculescu şi Mihai Pocorschi, dar şi fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu