Dupa ureche, mai toti stim ca ne-ar trebui Vitamina C, E, B, sau zinc, fier, magneziu, dar putini stim in ce cantitati, la ce ne folosesc si mai ales care sunt pericolele la care ne expunem daca acestea lipsesc sau sunt in exces.
RealSimple a discutat cu specialistii si a alcatuit un mic ghid, numai bun de consultat atunci cand iti pregatesti masa.
Vitamina K
Ce face pentru organism: Ajuta la coagularea sangelui si pastreaza o densitate sanatoasa a oaselor, facandu-le rezistente.
Cantitatea zilnica recomandata: Nu a fost inca stabilita, insa multi sunt de parere ca 90 de micrograme sunt suficiente pentru femei.
Cele mai bune surse: legumele cu frunze, uleiurile vegetale, cum ar fi cel de masline, rapita si soia.
Cum te asiguri ca obtii suficient: O cescuta de broccoli fiert sau o salata de spanac iti vor oferi cantitatea de Vitamina K de care ai nevoie.
Fier
Ce face pentru organism: Previne anemia si mentine un sistem imunitar puternic. Carenta de fier se afa in stransa legatura cu imposibilitatea de a te concentra.
Cantitatea zilnica recomandata: In general, 18 miligrame. Rar se intampla ca cineva sa faca excese, insa in acest caz organele pot avea de suferit. Se recomanda ca suplimentele de fier sa fie luate doar la sfatul si in cantitatile prescrise de medic.
Cele mai bune surse: Fierul este prezent in mare parte dintre alimente si este cel mai bine absorbit din carnea rosie, fructele de mare, dar si din oua, pui si peste, in cantitati mai mici. Se gaseste si in legume sau cereale fortifiate.
Cum te asiguri ca obtii suficient: O salata mare de spanac, un bol de supa de linte si o portie de 90 de grame de carne rosie sunt suficiente pentru a-ti reface necesarul de fier.
Magneziu
Ce face pentru organism: Ajuta la men