Una din cinci microintreprinderi care platea anul trecut impozit pe venit se va transforma in PFA, arata estimarile companiei de contabilitate, consultanta fiscala si audit R&M Audit. Restul pot opta intre plata impozitului pe profit, transformarea in offshore sau, daca nu reusesc sa supravietuiasca, pentru intrarea in faliment.
Pana anul acesta, microintreprinderile beneficiau de un regim privilegiat de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit (16%) si cea a impozitului pe venit (3% in 2009). De la inceputul anului s-a trecut la impozitarea exclusiva a profitului pentru microintreprinderi.
"Pentru aproximativ 45-50% dintre firme acest plus pe care trebuie sa il plateasca statului va insemna cel mai probabil falimentul, acestea neavand o marja de profit care sa acopere diferenta intr-un an atat de greu precum cel in curs", sustine Mirela Serban, managing partner in cadrul firmei de contabilitate, consultanta fiscala si audit R&M Audit. Estimarile facute de companie se bazeaza pe marjele de profit ale microintreprinderilor, corelate cu cifrele de afaceri si au luat in calcul evolutiile macroeconomice de anul trecut, previziunile pe anul in curs privind cuantumurile de taxe si impozite, cheltuielile cu personalul si scumpirile care se previzioneaza pe anumite segmente de piata.
Intre 1.000 si 4.000 de euro, costul intretinerii unui offshore
"Pana in prezent companiile offshore au fost luate in calcul si asociate public cu precadere cu afacerile de mari dimensiuni, ceea ce nu corespundea intocmai realitatii, intrucat suficiente IMM-uri au apelat deja la aceasta strategie; marirea impozitelor si, respectiv, costurile in scadere privind infiin tarea si functionarea unui offshore vor conduce insa la cresterea numarului de companii care vor apela la astfel de alternative fiscale", explica Serban.
Un sfert d