Miile de stundeţi, naşterile numeroase şi gradul de sărăcie sunt doar câteva dintre cauzele care au determinat ca Iaşiul să fie considerat cel mai populat oraş, după Bucureşti.
Potrivit datelor înregistrate de Institutul Naţional de Statistică (INS), municipiul Iaşi a urcat o treaptă în topul celor mai locuite oraşe din ţară.
Statisticienii susţin că principalele cauze care au determinat ca Iaşiul să ajungă al doilea cel mai locuit oraş ar fi fertilitatea mare, specifică zonei Moldova şi faptul că municipiul este un centru universitar puternic, cu un număr mare de studenţi ce au reşedinţă temporară în oraş.
„Numărul locuitorilor din municipiu depinde de momentul în care se face recensământul. Dacă studenţii nu apucă să-şi vizeze actele, ei nu apar înregistraţi ca locuitori ai municipiului“, a explicat Gheorghe Chirilă, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi.
Sărăcia extremă ajută Iaşiul să urce în top
Printre primele zece oraşe nominalizate în acest clasament, Iaşiul este singurul din Moldova. Sociologii pun această situaţie pe seama sărăciei din zonă care determină un număr mai mare de naşteri raportat la decesele înregistrate, dar şi o migraţie mai scăzută.
„Această creştere a populaţiei este legată de sporul natural pozitiv al Iaşiului. O altă explicaţie a numărului mare de locuitori ar fi emigraţia, care este mai scăzută decât în alte zone. În oraşele foarte sărace, migraţia este redusă pentru că e nevoie de resurse financiare pentru a părăsi ţara“, a explicat conferenţiar doctor Adrian Netedu, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice din Iaşi.
Aceleaşi cauze ar explica şi numărul mare al populaţiei din principalele municipii ale regiunii.
Topul oraşelor din Moldova
- Iaşi – 315.469 locuitori
- Bacău – 176.366 locuitori
- Botoşani – 114.506 locuit