Primarul PSD din localitatea Lupeni, Cornel Resmerita, ramane cu verdictul de colaborator al Securitatii dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins recursul edilului ca fiind nefondat.
Verdictul fusese dat, initial, de Curtea de Apel Bucuresti care a constatat ca primarul Cornel Resmerita are calitatea de colaborator al fostei Securitati si a admis actiunea formulata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).
CNSAS l-a verificat din oficiu pe Cornel Resmerita, acesta fiind candidat la functia de la alegerile locale, din vara anului 2008. La finalul demersului, CNSAS l-a acuzat pe edilul din Lupeni ca ar fi colaborat cu Securitatea, sub numele conspirativ "Lupascu".
Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea formulata de CNSAS. Sentinta Curtii de Apel a fost contestata insa de primarul Cornel Resmerita la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa magistratii de aici, prin decizia nr. 476/02.02.2010, au respins recursul ca nefondat.
Soldatul Resmerita - Lupascu
Potrivit sesizarii depuse in instanta de CNSAS, Cornel Resmerita ar fi fost recrutat "pe baza sentimentelor patriotice cu luare de angajament scris", in calitate de colaborator, pe 13 octombrie 1976, pentru a furniza informatii despre "starea de spirit necorespunzatoare in randul militarilor (...), legaturile unor militari cu persoanele.
"Am procedat la recrutarea soldatului Resmerita Cornel in calitate de colaborator. (...) In procesul recrutarii, nu au rezultat probleme deosebite, fapt pentru care am luat colaboratorului angajament scris si i-am stabilit numele conspirativ 'Lupascu'. La aceeasi data, a semnat angajament olograf.
In 1978, Securitatea Municipiului Petrosani aproba inregistrarea, tot in calitate de colaborator, a domnului Resmerita, cu numele conspirativ 'Lupascu'.