În următoarele trei luni, cel puţin 30.000 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă. Peste 8.500 de joburi din transporturi şi 7.500 din construcţii vor fi desfiinţate. Firmele din Bucureşti şi Bacău sunt în topul concedierilor.
NU RATA
Începe sezonul grevelor şi disponibilizărilor
Măsura şomajului tehnic se aplică din nou
Posturile vacante, salvarea funcţionarilor publici de la disponibilizare
Piaţa muncii va suferi noi şocuri până în primăvară: desfiinţarea a 30.000 de slujbe în următoarele 90 de zile este deja anunţată la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. Aceste notificări înseamnă că, în medie, în fiecare zi, 300 de angajaţi vor rămâne fără slujbă. Alţi 100.000 de disponibilizări sunt anunţate din sectorul bugetar pentru 2010. Numărul şomerilor din România era de 709.000 la sfârşitul lui 2009.
Patronii sunt pesimişti
Oamenii de afaceri nu sunt foarte optimişti în privinţa evoluţiei pieţei muncii, atât timp cât Guvernul întârzie adoptarea unor măsuri active pentru ocuparea forţei de muncă. Atât reprezentanţii patronilor, cât şi ai sindicatelor aşteaptă promovarea unei ordonanţe privind şomajul tehnic.
Mai citiţi şi:
Sute de concedieri în perioada următoare
Peste 900 de muncitori dâmboviţeni vor pleca acasă până în mai
Muncitori plătiţi pe jumătate „la negru“
În baza acestui act normativ, angajatorii ar fi scutiţi de plata contribuţiilor sociale şi a celor de sănătate pentru trei luni, timp în care salariaţii ar sta acasă şi ar primi 75% din salariu. O astfel de măsură, care ar putea fi adoptată astăzi, ar avantaja pe toată lumea, susţin patronii aflaţi în dificultate. Angajaţii şi-ar putea păstra locul de muncă, iar angajatorul ar avea forţa de muncă asigurată pentru momentul redresării afacerii.
Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, spune că au existat so