MÂNCARE l Datele Institutului Naţional de Statistică arată că uleiul, fructele, fasolea, cartofii s-au ieftinit considerabil. Per total mâncarea s-a scumpit anul trecut cu doar 0,38%
Jumătate dintre români consideră că mâncarea s-a scumpit anul trecut, cu toate că datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că multe alimente s-au ieftinit. Un studiu al firmei de cercetare Mercury Research menţionează că 49% dintre respondenţi au apreciat că preţurile la produsele alimentare au crescut, în timp ce 44% au remarcat o majorare la cele nealimentare.
"Se poate să fie o problemă de percepţie, pentru că salariile au scăzut, şi au impresia că s-au scumpit alimentele. Însă eu consider că modul în care INS calculează inflaţia, care cuprinde şi preţurile la alimente, este defectuos, din mai multe puncte de vedere. Se foloseşte un fel de coş mediu al unui român mediu care nu există", a declarat pentru Gândul analistul economic Ilie Şerbănescu. El crede că INS îşi bazează calculele pe faptul că jumătate din populaţia ţării trăieşte la sate, pe autoconsum.
"Preţul alimentelor este diminuat la jumătate pentru că pentru cei de la sate de fapt mâncarea nu costă nimic", a mai spus Şerbănescu. Analistul economic este de părere că inflaţia anuală reală este de fapt de două-trei ori mai mare decât cea anunţată. Pe de altă parte, patru din zece participanţi la studiu consideră că în perioada crizei preţurile la produsele alimentare au rămas neschimbate, în timp ce doar 7% au remarcat o diminuare a preţurilor.
În schimb, datele de la INS arată că în decembrie 2009 faţă de decembrie 2008, per total, mărfurile alimentare s-au scumpit cu doar 0,38 la sută. În intervalul menţionat, cel mai mult a scăzut preţul la ulei (cu 22%), fructele şi conservele din fructe s-au ieftinit cu 5,6%, fructele proaspete cu 12%. La polul opus se află carnea de bovină, unde