Sectorul manufacturier creste peste asteptari, iar aceasta evolutie alimenteaza sperantele ca revenirea economiei va fi mai puternica si mai rapida, dupa ce companiile din intreaga lume anunta ca in luna ianuarie a crescut numarul comenzilor.
Activitatea industriala din SUA s-a intensificat in prima luna a acestui an pana la un nivel record pentru ultimii cinci ani si jumatate, scrie Financial Times.
Si in Marea Britanie evolutia a fost pozitiva, in ianuarie inregistrandu-se cel mai puternic avans de dupa 1994, potrivit ultimului studiu. Sectorul manufacturier din China a avut la randul sau o evolutie record, in timp ce in zona euro, productia fabricilor a crescut pentru a patra luna consecutiv.
Indicele PMI, care sintetizeaza evolutia sectorului industrial, aferent zonei euro a crescut pana la un nivel de 52,4 puncte luna trecuta, dupa ce a incheiat anul 2009 cu un nivel de 51,6 puncte.
Pragul de 50 de puncte reprezinta limita intre crestere si contractie.
Zona euro sau zona extremelor
Cele mai "sanatoase" economii au fost insa cele care au dat tonul, in frunte cu Franta, cu cea mai buna evolutie din ultimul deceniu.
Situatia din Germania si Italia a evoluat de asemenea bine. Nici Marea Britanie nu a facut exceptie, aici lira sterlina slaba si cresterea stocurilor contribuind la animarea activitatii de productie. La polul opus s-au aflat Spania, Grecia si Irlanda, unde productia a scazut intr-un ritm chiar mai alert decat in lunile precedente. Situatia a alimentat temerile ca aceste state pierd la capitolul competitivitate.
Colin Ellis de la Daiwa Capital Markets a evidentiat ca "exista o serie de probleme economice dificile cu care se confrunta Spania si Grecia, spre deosebire de celelalte state membre ale zonei euro, printre acestea numarandu-se scaderea competitivitatii, iar acest lucru are loc dupa mai multi an