Legumicultorii spun ca nu vor mai face investitii in modernizarea exploatatiilor, ca nu vor mai cumpara tehnologie si masini noi, iar procesatorii se plang ca nu mai primesc materie prima, multi agricultori preferand chiar sa renunte la suprafetele lucrate pentru ca nu-si acopera costurile de productie.
Din 2010 Romania nu mai are voie sa ofere ajutoare de stat care pana acum valorau circa 3,4 miliarde de lei anual, iar asta "conduce la perturbarea totala a sectorului, 2010 fiind un an pierdut", potrivit lui Aurel Tanase, reprezentant al Organizatiei Nationale Interprofesionale PRODCOM, care lucreaza o suprafata de peste 9.000 de hectare si realizeaza peste 500.000 de tone de legume si fructe. "Acum este momentul in care se aloca suprafetele de cultura, se aprovizioneaza cu seminte, se incheie contractele. Lipsa unei alternative in ce priveste ajutoarele de stat inseamna un an pierdut, mai ales ca fermierii renunta la productie pentru ca nu-si mai pot recupera investitiile", spune el.
Pana in acest an sectorul horticol primea circa 65 mil. lei (serele incalzite: 600 lei/tona si 35% din energia electrica si termica consumata, intre 150 de lei si 300 de lei pe tona de legume industriale (la camp), intre 160 de lei si 350 de lei pe tona de fructe), iar acum Ministerul Agriculturii negociaza acordarea unui ajutor de minimis de 15.000 de euro pe exploatatie in trei ani fiscali, indiferent de suprafata detinuta. Piata locala a legumelor si fructelor era estimata anul trecut la 400 mil. euro.
Producatorul de legume Agro Codlea, cu afaceri de 1,2 mil. euro anual, lua pana anul trecut 600 lei/tona de rosii, avand productie de sera. Investitia pentru un hectar ajunge la 120.000 de lei, ceea ce inseamna ca statul acoperea 75% din cheltuielile de productia de 150 tone/ha, cat obtinea producatorul.
La un pret mediu de 400 lei/tona, producatorul obtinea 60