Banca Centrala Europeana (BCE) a avizat, joi, proiectul de lege transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin care banca centrala capata competente sporite in cazul institutiilor de credit aflate in dificultate. Obiectivul acestui proiect de lege este de a furniza BNR instrumente suplimentare pentru a raspunde rapid si eficient in cazul unei institutii de credit aflate in dificultate si de a consolida puterile administratorului special, oferind acestuia posibilitatea de a implementa o gama larga de masuri de restructurare la o astfel de institutie de credit.
Proiectul de lege pentru care BNR a cerut avizul BCE va modifica si completa Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
"BCE apreciaza intentia proiectului de lege de a spori caracterul preventiv al actiunilor care pot fi luate pentru ameliorarea situatiei financiare a institutiilor de credit aflate in dificultate. Mai mult, BCE sustine extinderea raspunderii celor implicati in procedura administrarii speciale in scopul asigurarii stabilitatii financiare si protejarii intereselor deponentilor institutiei de credit", se mai arata in aviz.
Totodata, BCE recomanda BNR sa dispuna, in mod independent, de resurse financiare si de personal suficiente, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ, pentru indeplinirea atributiilor prevazute de acest proiect de lege.
Proiectul de lege face parte din modificarile legislative care urmeaza sa fie adoptate de Romania, convenite in timpul negocierilor dintre autoritatile romane, Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si urmeaza a fi adoptat pana la 31 martie 2010. Banca Centrala Europeana (BCE) a avizat, joi, proiectul de lege transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin care banca centrala capata competente sporite in cazul institutiilor de credi