După cum anunţam în ediţia cotidianului nostru de ieri, în materialul referitor la greva de avertisment de marţi dimineaţă, astăzi vă prezentăm câteva dintre declaraţiile de avere ale unor angajaţi din Primăria Constanţa Facem precizarea că selectarea acestora a fost făcută aleatoriu, cu menţiunea că s-a ţinut cont şi de notorietatea lor în rândurile constănţenilor.
După ce ordinul comun aprobat de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, 32/42 din 11 ianuarie 2010, a dus la înjumătăţirea salariilor funcţionarilor publici, angajaţii din toate primăriile din ţară s-au aliat marţi şi timp de două ore, au sistat activitatea în semn de protest faţă de tratamentul la care sunt supuşi.
Potrivit celor declarate de Antuanela Dancu, purtătoarea de cuvânt a Sindicatului din Primăria Constanţa, la baza primei revendicări a funcţionarilor stă scăderea salariilor angajaţilor din administraţia locală în luna decembrie cu mai mult de 50%, suspendarea alocării tichetelor de masă, cadou, de vacanţă, dar şi a sporurilor şi primelor, precum şi anunţatele disponibilizări.
Privită dintr-un alt unghi, revolta funcţionarilor publici pare să fie îndreptăţită, în condiţiile în care aceştia făceau parte, până în luna decembrie, din categoria angajaţilor cel mai bine plătiţi cu un loc de muncă sigur, ferit de toate pericolele. Cu câteva excepţii însă, remuneraţiile funcţionarilor publici au fost o lungă perioadă de timp invers proporţionale cu munca pe care aceştia o desfăşoară.
Datorii şi venituri pe măsură
Venitul sigur în ultimii ani, le-au asigurat însă funcţionarilor din Primărie încet, încet, averi semnificative: de la case şi terenuri prin judeţ, la conturi în bancă. Sunt unii însă, care potrivit ultimelor declaraţii de avere par chiar săraci lipiţi pământului, salariul pe care îl obţin din munca prestată fiind singura surs