Culturile de plante energetice nu mai beneficiază de subvenţie începând cu acest an. Comisia Europeană şi-a atins obiectivul de creştere a suprafeţelor cultivate cu aceste plante şi a stopat acordarea sprijinului. Producătorii agricoli au primit anul trecut 45 euro pentru fiecare hectar cultivat cu rapiţă, soia sau porumb. Pentru anul acesta însă Comisia Europeană a hotărât să renunţe la această formă de sprijin. “În 2009, CE a luat decizia de a renunţa la acordarea
Culturile de plante energetice nu mai beneficiază de subvenţie începând cu acest an. Comisia Europeană şi-a atins obiectivul de creştere a suprafeţelor cultivate cu aceste plante şi a stopat acordarea sprijinului.
Producătorii agricoli au primit anul trecut 45 euro pentru fiecare hectar cultivat cu rapiţă, soia sau porumb. Pentru anul acesta însă Comisia Europeană a hotărât să renunţe la această formă de sprijin.
“În 2009, CE a luat decizia de a renunţa la acordarea sprijinului financiar pentru culturi energetice având în vedere faptul că obiectivul pentru care a fost introdus acest sprijin, respectiv creşterea suprafeţelor cultivate cu plante de acest tip, a fost atins mai repede decât se preconizase anterior”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.
Potrivit Ministerului, în Regulamentul CE nr. 73/2009 se precizează că “datorita unor evoluţii recente din sectorul bioenergiei şi, în special cererii mari de produse din acest sector pe piaţa internaţională şi introducerii de obiective obligatorii pentru 2020 pentru cota parte din bioenergie în total combustibil, nu mai exista suficiente motive pentru a acorda ajutor specific pentru culturile energetic”.
Pentru anul 2009 se acordă subvenţii de peste 3,1 milioane euro
Sprijinul pentru culturile energetice s-a acordat până în anul 2009, inclusiv, tuturor fermierilor din statele membre care