Facilitatea de care au beneficiat micii întreprinzători până de curând nu apare în sistemul fiscal al niciunui alt stat membru. Irlanda ajută firmele cu profituri mici, timp de trei ani. Sursa: Shutterstock
Odată cu eliminarea impozitului de 3% pe venitul microîntreprinderilor, de la începutul acestui an, a dispărut o excepţie din Uniunea Europeană.
Aflaţi, în cadrul campaniei EVZ de susţinere a microîntreprinderilor plătitoare, până la finele lui 2009, de impozit pe venitul microîntreprinderilor, cum sunt sus ţinute micile afaceri în alte state membre. „Un regim fiscal preferenţial pentru microîntreprinderi nu mai există cam pe nicăieri în Europa”, a declarat Raluca Bontaş, tax manager la compania de consultanţă Deloitte România, pentru EVZ.
Cehii îşi deduc cheltuieli mai mari
Autorităţile din Bulgaria îşi stimulează companiile cu o cotă unică pe profit de 10%. Iar Cehia îi ajută pe micii antreprenori permiţându-le să deducă mai multe cheltuieli din calculul profitului supus impozitării. „De exemplu, în Cehia, dacă un antreprenor, un free-lancer, care este un fel de PFA, are un venit de 100.000 de euro, statul îi garantează deducerea unor cheltuieli în sumă de 60% din venit, fără să aducă documente justificative”, explică Raluca Bontaş.
Nici în ţări precum Franţa, Germania sau Polonia nu există un regim fiscal special pentru afacerile mici. În Vest, în general, cotele de impozitare sunt mai mari decât ale noastre şi sunt progresive, spune consultantul Deloitte.
Irlanda, excepţia de la regulă
Excepţia de la regulă, însă pe o perioadă limitată, este Irlanda. Potrivit reprezentantei companiei de consultanţă, în Irlanda, firmele înregistrate după 18 octombrie 2008 şi care au început să activeze din 2009 nu plătesc impozit pe profit timp de trei ani. Condiţia este ca impozitul calc