Calea Victoriei, 56. Aici locuieşte trecutul. La Hotel Continental, după 200 de ani de existenţă, ne întâlnim negreşit cu aristocraţia.
Clădirea renascentistă, de pe colţ, vis-a-vis de vechiul Teatru Naţional, frecventată de politicienii şi autorii de opere literare ai sfârşitului de secol XIX, precum Sadoveanu, Titulescu sau Goga, este, în vremurile noastre, o maşină a timpului. Când intri în clădirea, recent restaurată şi deschisă publicului, ai impresia că te afli în acelaşi timp în Franţa, Austria şi Italia.
De la 1900. Majordomul îţi ia politicos haina şi chiar începi să te crezi vreun boieraş. Holul generos de la recepţie inundă de detalii încântătoare, care te transpun în epocă. Din când în când, ecranele pe care rulează imagini vechi ale clădirii şi sunetul discret de viori ascuns în boxe te aduc în realitate.
"Ideea mea a fost să aleg obiecte care să aparţină epocii în care a fost construit hotelul. Nu aveam informaţii clare despre mobilierul acelei perioade. Dar, ştiam că trebuie să ne învârtim în jurul anului 1880 şi obiectele trebuie să aparţină acelei perioade", mărturiseşte pentru evz.ro Daniela Mirea, arhitectul care s-a ocupat de recondiţionarea şi decorarea clădirii.
Holul recepţiei, decorat cu mobilă de la 1900
Foto: Marinela Raţă
Hotelul cochet a fost ridicat în 1886, după planurile arhitecţilor Emil Ritten Forster şi I.I. Râşnovanu în stilul Renaşterii germane. Iniţial, în acelaşi loc, se afla Grand Hotel Broft, după numele unuia dintre foştii chiraşii, Carol Broft. De atunci, parcă ar fi fost gândit ca un boutique hotel, gata să le facă pe plac oaspeţilor cu dare de mână.
Clădirea Broft a avut numeroşi proprietari de-a lungul timpului. Potrivit monografiei Hotelului, la 1860, de pildă, o regăsim ca deţinătoare a locului pe Elenchi Cantacuzino. Doamna