În pofida investiţiilor importante făcute de donatorii străini, Cernobîlul emite radiaţii care se împrăştie în aer şi apă, scrie cotidianul canadian "Globe and Mail". Mai mult specialiştii citaţi afirmă că actualul sarcofag se dezintegrează rapid. Sursa: AP Photo Canada, alaturi de alte state occidentale s-au implicat susţinut în izolarea reactorului centralei nucleare de la Cernobîl, dar şi în acţiuni pentru protecţia mediului înconjurător. Investiţia totală este de aproape 770 de milioane de dolari. Specialiştii citaţi de cotidianul "Globe and Mail" susţin că valoarea acestor proiecte a crescut la două miliarde de dolari, în condiţiile în care construcţia unui nou sarcofag stagnează.
"Globe and Mail" se referă la viitorul sarcofag permanent al reactorului, un proiect în care sunt implicate şapte state puternic industrializate, state care s-au angajat, în 1997, să-l construiască în termen de opt ani. Conform cotidianului canadian situaţia "gravă" de la Cernobîl vine în contextul politic, de azi, din Ucraina.
"Sarcofagul de la Cernobîl poate caracteriza situaţia în care se află Ucraina, încurcată într-un păienjeniş de corupţie şi de neîncredere, care afectează relaţiile sale cu Occidentul", scrie "Globe and Mail".
Actualul sarcofag este foarte fragil
Potrivit experţilor este necesară o investiţie de 200-300 milioane de dolari pentru finalizarea lucrărilor până în 2012, cu atât mai mult cu cât învelişul actual al reactorului degradează în ritm rapid.
"Sarcofagul iniţial a fost ridicat în mare grabă, imediat după accident. Ulterior a fost consolidat, dar chiar şi aşa este o construcţie fragilă. În cazul în care s-ar prăbuşi, praful puternic radioactiv intră în atmosferă. Mai mult, o parte din reactor se află în contact cu aerul din atmosferă şi apa de ploaie", scrie "Globe and Mail". @N_