Fermierii nu vor mai primi, din acest an, sprijinul de 45 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu plante destinate producţiei de combustibili ecologici. Biodieselul şi bioetanolul fabricat în România va deveni şi mai neperformant decât este în prezent, spun producătorii care erau convinşi că vor primii banii până în 2013.
Producătorii agricoli au primit, ieri, o veste care i-a pus pe jar: nu vor mai primi din acest an sprijinul financiar de 45 de euro, provenit de la Comisia Europeană, pentru culturile energetice (rapiţă, porumb, floarea-soarelui, cartofi). Motivul? S-a atins mai repede targetul de suprafeţe cultivate cu astfel de plante care se folosesc în producţia combustibilior ecologici, informează Ministerul Agriculturii.
Mai citiţi şi:
Fermierii bistriţeni nu vor să fie online
Danemarca mai vrea 20 de fermieri şi grădinari români
Camera Agricolă contestată de fermieri chiar de la înfiinţare
Cu toate acestea, România nu şi-a atins nici pe departe planul stabilit, întrucât se dorea ca până în 2013, ţara noastră să deţină două milioane de hectare cultivate cu astfel de plante, iar anul trecut abia s-au cultivat 69.000 de hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. „Au schimbat regulile în timpul jocului, deoarece planul era făcut până în 2013", a declarat, supărat, Ştefan Poienaru, preşedintele Agrofam Feteşti, care a cultivat 4.000 de hectare cu plante energetice (rapiţă şi anghinare).
Veste anunţată pe neaşteptate
Adrian Porumboiu, preşedintele Racova-Com-Agro-Pan Vaslui, spune că eliminarea bruscă a sprijinului le va da producătorilor afacerile peste cap, iar biodieselul şi bioetanolul fabricat în România nu va mai avea nicio şansă în faţa celui importat.
„Oricum eram invadaţi de importuri. De data aceasta ne vor închide de tot", a replicat Porumboiu. Cel mai supărat s-a arătat Ioan Niculae, preş