La nivelul celor opt regiuni de dezvoltare a României, cele mai multe fonduri alocate de Uniunea Europeană pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor au fost atrase de autorităţile locale din regiunea Sud-Muntenia. Sursa: Arhiva EVZSursa: Arhiva EVZ
1 /.
Valoarea proiectelor depuse de acestea şi aprobate, acoperită exclusiv din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR), este de peste 522 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 125 de milioane de euro, la un curs mediu de 4,2 lei/euro.
Pe locul secund se poziţionează autorităţile din cele şase judeţe din regiunea de dezvoltare Nord-Est. Suma atrasă din fonduri europene este de aproape 510 milioane de lei (121,2 milioane de euro). Regiunea de Nord-Est este cea mai săracă regiune a Europei, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat.
Din această regiune fac parte judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vaslui.
Sucevenii şi ilfovenii, campioni la proiecte
Din punctul de vedere al numărului de proiecte aprobate, autorităţile locale din Suceava se numără printre cele mai active din ţară. Astfel, cu şase proiecte aprobate, acestea ocupă primul loc la nivel naţional, alături de cele din Ilfov.
Din fonduri europene, se acoperă o cotă de peste 402 milioane de lei (95,74 milioane de euro) din valoarea totală a proiectelor depuse de autorităţile din regiunea de Sud-Est şi aprobate.
Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro, bani pe care România trebuie să îi cheltuiască în primii 7 ani după aderare. Finanţarea UE reprezintă aproximativ 84% din bugetul POR. Restul provine din fonduri naţionale, cofinanţare publică şi cofinanţare privată.
Câţi bani au atras autorităţile locale din fondurile alocate de UE:
Regiunea