Valoarea totala a portofoliilor detinute de investitori pe Bursa s-a majorat cu 52%, pana la 11,5 mld. lei (2,74 mld. euro) anul trecut, in conditiile in care indicii Bursei de la Bucuresti au inregistrat cele mai mari cresteri din ultimii cinci ani.
Numarul de conturi deschise de investitori la firmele de brokeraj a urcat insa doar cu 1,7%, la aproape 95.000, potrivit datelor furnizate de Fondul de Compensare a Investitorilor - institutie responsabila de despagubirea investitorilor in cazul unui faliment in randul societatilor de brokeraj.
"Anul trecut, valoarea totala a portofoliilor pe Bursa a crescut in mare parte datorita cresterii capitalizarii bursiere, dar si datorita deschiderii de noi conturi la societatile de brokeraj", a spus Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor.
Valoarea totala a acestor portofolii reprezinta valoarea actiunilor inregistrate in conturile deschise de investitori la societatile de brokeraj, banci sau societati de administrare a investitiilor, aceasta incluzand si plasamentele investitorilor in instrumente futures pe Bursa din Sibiu, si chiar actiunile cumparate pe pietele externe prin intermediul firmelor locale de brokeraj.
Cea mai mare parte a portofoliilor consta insa in actiuni listate pe Bursa de Valori Bucuresti, a carei capitalizare a crescut anul trecut cu 60%, la 92 mld. lei (22 mld. euro), incluzand actiunile Erste Bank. In Polonia, capitalizarea Bursei se ridica la 105 mld. euro.
Valoarea portofoliilor de la brokeri, care este de fapt free-float-ul Bursei, reprezinta doar 12% din capitalizare, restul fiind actiuni detinute de actionarii majoritari ai unor companii precum Petrom sau BRD sau actiuni detinute de "cuponari" in urma procesului de privatizare in masa.
Valoarea totala a portofoliilor detinute de investitori pe Bursa s-a majorat cu 52%, pana la