Criza se va accentua în perioada următoare pentru locuitorii din Ocna Mureş. Un număr de 860 de persoane care lucrează la combinatul de produse clorosodice şi alte 80 de persoane care lucrează la Salina SA, societate care furnizează material primă pentru GHCL UPSOM SA au fost trimise la începutul lunii februarie în şomaj tehnic.
Societatea din Ocna Mureş a acumulat datorii de 11 milioane de euro faţă de Romgaz şi a fost nevoită să-şi sisteze activitatea pentru că i-a fost sistată alimetarea cu gaz metan. Reprezentanţii concernului indian GHCL (Gujarat Heavy Chemicals LTD) au ajuns ieri la Bucureşti pentru negocieri cu furnizorul. Printre cei veniţi în România este şi preşedintele consiliului de administraţie, Tej Malhotra.
„Deocamdată nu ştiu care sunt intenţiile acţionarilor din India şi nici ce pretenţii au cei de la Romgaz. Cu siguranţă ne vom întâlni pentru a purta o discuţie cu furnizorul şi vom stabili mai multe“, a spus Ion Bogdan, director general executiv al societăţii. Surse oficiale au precizat că pentru deblocarea situaţiei, firma trebuie să plătească cel puţin o primă rată de 1,5 milioane de euro.
Şomaj de peste 20 la sută
Pentru administraţia locală, închiderea fabricii este echivalentă cu pierderea unei treimi din bugetul oraşului, adică 700.000 de lei. „Dacă situaţia va rămâne aşa rata şomajului în oraş va depăşi 20 la sută iar bugetul local va scădea. Dacă anul trecut am reuşit să colectăm în proporţie de 92 la sută impozitele şi taxele, anul acesta nu cred că vom trece de 75 la sută pentru că oamenii nu vor mai avea bani. Vom fi nevoiţi să facem economii la cheltuielile cu şcolilor, la iluminatul public şi în alte domenii“, a mai spus primarul.
Augustin Drăguţ pune situaţia actuală pe criza economică care afcetează şi industria chimică „În fiecare zi la fabrică sunt maşini care aşteaptă să fie încărcate. Din