În întreaga Peninsulă Iberică funcţionează peste 100 de organizaţii ale compatrioţilor noştri, cu tot atâţia preşedinţi, însă doar puţine au activitate şi proiecte în derulare.
Am încercat să ne înscrie în mai multe asociaţii înfiinţate de compatrioţi, prezentându-ne drept studenţi români recent sosiţi în Spania, dornici de proiecte culturale.
Intenţiile noastre erau să ne înscriem într-o asociaţie de români, să ne oferim să ajutăm, ca voluntari, la activităţile acesteia şi chiar să prezentăm propriile noastre proiecte. Am selectat, prin tragere la sorţi, câteva dintre cele 119 asociaţii înscrise pe lista de pe pagina de internet a Ambasadei României de la Madrid, listă actualizată anul trecut.
După primele încercări, ne-am întrebat dacă nu cumva organizaţiile pe care le căutăm au caracter secret, pentru că nu am reuşit să aflăm datele de contact ale acestora, fie că era vorba de telefon, adresă sau pagină pe internet. Multe altele au date de contact greşite.
„Vrei în asociaţie? Ţi-o dau ţie cu totul!"
După mai multe încercări, prima reuşită. Ne răspunde Cristi Avram, preşedintele Asociaţiei pentru Românii din Spania „Transilvania".
În momentul în care îi prezentăm intenţia noastră, acesta, uimit, ne face o contraofertă - dacă suntem atât de interesaţi, de ce să nu preluăm noi asociaţia cu totul? „Eu aş fi dispus să cedez asociaţia celor care au timp şi doresc să se ocupe de ea. În primii cinci ani am organizat foarte multe activităţi, dar apoi românii nu au mai fost interesaţi", spune Cristi Avram.
În final, o mică victorie. Ne răspune Vasilica Ştir, preşedinta Asociaţiei „Femeia" din Madrid. Organizaţia sa este printre puţinele care au sediu şi la care poţi găsi pe cineva.
„Doriţi să organizaţi activităţi? Înseamnă că visaţi. Dacă doriţi, treceţi pe la sediul nostru să vă aduc cu picioarele pe p