Conducerea Institutului Cantacuzino, care a produs vaccinul Cantgrip, a reactionat ieri intr-o conferinta de presa la dezvaluirile Romaniei libere referitoare la modul netransparent in care are loc testarea pe copii a acestuia. Radu Iordachel, directorul institutiei, a declarat ca subiectii sunt tot mai greu de gasit, deoarece parintii sunt mai reticenti dupa aparitia articolelor din presa.
Testarea vaccinului Cantgrip pe copii a inceput in luna decembrie, dupa ce s-a incheiat testarea pe adulti. Firma care realizeaza testele clinice, IFE Human Pharmacology (devenita recent Pierrel Research HP-RO), a fost si singura care a participat la licitatia organizata in noiembrie 2009. Institutul Cantacuzino sustine ca testele decurg dupa normele europene in vigoare. "Practica de lucru presupune un contract care se incheie intre firma si subiecti. Prin acest contract, subiectii primesc inclusiv o compensatie. Pentru prima perioada, de 21 de zile dupa aplicarea vaccinului, pacientul primeste 150 de euro. Alti 200 de euro primeste pentru urmarirea pana la 6 luni, care este etapa a doua de evaluare. De asemenea, copiii de varsta mica, spitalizati cu parintii, mai primesc 200 de euro pentru perioada de internare. Respectiv, pentru copiii mici carora li se fac doua doze a cate o jumatate din cantitate se mai dau 150 de euro", explica Radu Iordachel.
Pana in prezent au fost testati subiectii cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani, urmand cei cu varste cuprinse intre 6 si 9 ani. "Asteptam rezultatele de la aceasta prima grupa de varsta pentru a putea inainta, caci aceasta este modalitatea. Din pacate, din cauza discutiilor care au aparut de curand, pana la aceasta ora sunt in jur de 36 de subiecti. La nici unul dintre acestia nu au aparut efecte adverse. Insa presiunea mediatica a ingreunat gasirea potentialilor subiecti", mai spune Iordachel. Robert Ancuce