Locuitorii din vestul României sunt aşteptaţi, începând de azi, la evenimentele din cadrul celei de-a şaptea ediţii a „Carnavalului Renascentist” din Gyula, de peste graniţă. Ungurii şi-au promovat carnavalul cu afişe în limba română lipite prin Arad, iar site-ul carnavalului, are o secţiune în limba română. Aici se pot găsi informaţii detaliate despre evenimentul care ţine până duminică. Din program face parte şi o reprezentaţie a unei formaţie de dansuri din Cluj-Napoca. Sursa: Horia CălăceanuSursa: Adi Pîclisan
1 /. Mâine, odată cu deschiderea oficială a carnavalului, spectatorii vor putea vizita cetatea şi vor fi purtaţi înapoi în timp în perioada de glorie a domniţelor sfioase, a regilor şi a cavalerilor.
Dintre atracţiile carnavalului fac parte parada perechii regale şi a mai marilor curţii, a cavalerilor, dar şi petreceri publice organizate aşa cum erau în timpul regelui Matei Corvin, unde costumele renascentiste vor fi cele la modă. Şcoala de curtene şi aprozi, scamatorii cu panglici şi steaguri sau istorioare vesele prezentate de comedianţi ambulanţi sunt alte momente care vor atrage atenţia spectatorilor, alături de prezentarea armelor din acele vremuri, inclusiv a catapultelor.
Târg cu produse locale
Oraşul Gyula este prima localitate maghiară în care se ajunge prin punctul de trecere a frontierei Vărşand, judeţul Arad, situat la aproximativ 70 de kilometri de municipiul Arad.
În groapa de lângă Cetatea din Gyula vor avea loc prezentări de şoimi, ulii şi bufniţe, iar în Clădirea servitorilor va exista o casă de jocuri şi creaţie din epoca renascentistă. „Sunt animaţii de stradă. Este un târg imens cu produse locale, iar Cetatea, care este restaurată impecabil, este plină de turişti. Vizitatorii sunt antrenaţi în toate evenimentele publice care au loc acolo, inclusiv la lupte cu săbii sau trasul