Regina Maria in America
In 1926, Regina Maria a facut o vizita de 5 saptamani in SUA si Canada. Desi era neoficiala, vizita s-a transformat intr-un mars triumfal de la Est la Vest, de-a latul continentului. Prezenta sa a dat batai de cap Casei Albe, deoarece presedintele Calvin Coolidge - tip sobru si lipsit de umor - nu stia ce pozitie sa adopte fata de o regina si la ce nivel sa deruleze protocolul. Cand ii intoarce vizita la Legatia Romaniei din Washington, Coolidge este luat prin surprindere de prezenta unui fotograf si trebuie sa accepte cererea suveranei de a poza pentru un portret impreuna.
Urmeaza vizita la Cimitirul National Arlington si depunerea unei coroane de flori la mormantul soldatului necunoscut. Acolo a fost primita cu onoruri militare, la fel cum se va intampla si la Academia Militara de la West Point, si la Academia Navala de la Annapolis sau la Regimentul 106 Infanterie din Brooklyn, unde i se ofera o sabie de onoare, din argint, si primeste gradul de colonel onorific al acelei unitati. Regina era obisnuita cu asemenea ceremonii martiale pentru ca, inca din tinerete, cand era printesa mostenitoare, primise comanda Regimentului 4 Rosiori, in fruntea caruia defila, calare, la 10 Mai, Ziua Nationala. Mai ciudate au fost pentru ea ceremoniile organizate de indieni cand a fost primita, ca fiica adoptiva, in triburile Sioux si Blackfoot si i s-a conferit chiar titlul de capatenie onorifica, asezandu-i-se pe cap o coroana din pene de vultur.
Motivul principal al vizitei a fost inaugurarea Muzeului de Arta Maryhill de pe malul Fluviului Columbia, construit de milionarul Samuel Hill. Regina a avut, insa, surpriza sa intre intr-o cladire masiva din beton, cenusie si rece ca un buncar, neterminata inca si in care nu era nimic amenajat. Totusi, Regina reuseste sa salveze situatia si onoarea marelui visator si generosului magnat prin