» Remediul romanesc pentru gripa porcina nu face parte dintre cele patru vaccinuri recomandate de Agentia Europeana a Medicamentelor.
» Autoritatile romane spun insa ca atata vreme cat Cantgrip este folosit doar in Romania nu este necesar acordul institutiilor UE.
Cantgrip, vaccinul testat pe copii la Arad si la Timisoara, nu este autorizat de catre Agentia Europeana a Medicamentelor. Intrebati de catre Romania libera despre Cantgrip si despre firma farmaceutica ce il testeaza, IFE Human Pharmacology (rebotezata recent Pierrel Research HP-RO), oficialii Agentiei Europene a Medicamentelor nu au putut decat sa afirme ca nu au auzit niciodata nici de una, nici de cealalta. Agentia Europeana a Medicamentelor, instalata la Londra, este singura structura europeana autorizata sa evalueze si sa recomande comercializarea medicamentelor in interiorul Uniunii Europene. Agentia a recomandat pana in prezent doar patru vaccinuri impotriva gripei "porcine", toate fabricate in Elvetia si in Marea Britanie.
Aceste patru vaccinuri aprobate sunt Focetria, produs de catre firma Novartis din Elvetia, Celvapan, creat de Baxter, tot din Elvetia, Pandemrix, care provine din laboratoarele GlaxoSmithKline (GSK) din Marea Britanie, si, mai recent, Arepanrix, produs tot de GSK. Pentru acesta din urma, de altfel, Agentia Europeana a Medicamentelor inca nu a primit avizul Comisiei Europene.
In cazul unor medicamente care trebuie testate pe copii, companiile care doresc sa comercializeze asemenea produse trebuie sa prezinte si un Plan Pediatric de Investigatii, care trebuie sa ofere informatii suficiente in legatura cu posibilele efecte asupra copiilor.
"Cantgrip nu se numara printre vaccinurile impotriva A/H1N1 autorizate de catre Agentia Europeana a Medicamentelor", a declarat pentru Romania libera Monika Benstetter, purtatoarea de cuvant a