BAE Systems, cea mai mare companie europeana in doemniul apararii, va plati amenzi in valoare de 400 milioane de dolari Departamentului american de Justitie dupa ce a recunoscut acuzatia de conspiratie in vederea acordarii de declaratii false administratiei americane. Acestea au vizat un contract major de livrare de armament incheiat cu Arabia Saudita. Compania va mai fi amendata pentru un delict de natura contabila comis in Marea Britanie, scriu Reuters, AFP si Times.
BAE va mai plati aproximativ 30 milioane de lire sterline Oficiului de Investigare a Fraudelor Grave (SFO) din Marea Britanie dupa ce a recunoscut mai multe nereguli contabile intr-un acord de vanzare a unui sistem de control al traficului aerian catre Tanzania, informeaza The Wall Street Journal.
Marea Britanie a tradat Tanzania, Africa de Sud, Cehia si Romania, care au dreptul sa cunoasca adevarul despre actele de coruptie realizate de companii britanice Activisti anti-coruptie Decizia face posibila sistarea si altor anchete referitoare la contracte incheiate in anii '90 cu Cehia, Africa de Sud si Romania.
Scandalul de coruptie a fost declansat de o serie de anchete ale cotidianului britanic The Guardian. O ancheta a procurorilor britanici a fost stopata initial dupa presiuni din partea lui Tony Blair - premier la acea data, dar Departamentul de Justitie a SUA a inceput propria investigatie.
BAE Systems s-a aflat in centrul unui scandal in Romania, in urma achizitionarii, de catre statul roman, a doua fregate, Regele Ferdinand si Regina Maria, in 2003, sub guvernarea Adrian Nastase, in schimbul a 116 milioane lire sterline.
Activisti anti-coruptie din Marea Britanie acuza autoritatile ca, oferind o intelegere BAE, "au tradat Tanzania, Africa de Sud, Cehia si Romania, care au dreptul sa cunoasca adevarul despre actele de coruptie realizate de c