Trei ani de pledoarii şi o nesfârşită controversă publică s-au închis astăzi, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti: senatorul Dan Voiculescu, alias „Felix”, a colaborat cu Securitatea.
Povestea a început aşa: “De ce natura aceasta este totuşi atât de vitregă, meschină şi zgârcită cu oamenii atunci când îi înzestrează fizic şi psihic, de obicei compensatoriu, deci neoferindu-le din plin totul? Aşa şi cu tov. Voiculescu Dan, băiat tânăr, viguros, cu un fizic agreabil, simpatic, dar...peltic, atât fizic, cât şi psihic“.
Aşa începe nota informativă a “lt. maj. Giuvelea N.”, securistul din spatele unei caracterizări al cărei destin de peste ani nu avea nimeni cum să-l anticipeze în zorii Epocii de Aur. Subiectul: economistul Dan Voiculescu, angajat al ‘Serviciului Export V materiale izolatoare Vitrocim’. Pentru precizie: actualul om de afaceri, senator şi personaj central al spaţiului public, Dan Voiculescu.
Felix, căutând-o pe Otilia
Actul, ataşat dosarului care s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti, e simultan o evaluare şi o recomandare a tânărului Voiculescu, înainte ca povestea „Felix şi Securitatea” să-şi scrie primele pagini. Iată cum arăta fondatorul Partidului Conservator în ochii organelor de represiune din România: „Dotat cu un fizic plăcut este un tânăr simpatic cu o inteligenţă nativă sclipitoare, o memorie remarcabilă, o deşteptăciune şi prezenţă de spirit care-l ajută să se descurce uşor în cele mai dificile situaţii.
În ciuda acestor calităţi excepţionale ceea ce lucrează se caracterizează printr-o superficialitate şi lipsă de atenţie, tipice dealtfel tuturor oamenilor foarte inteligenţi. Este şmecher şi prudent, dar această prudenţă este primordială, adică prudenţa de apărare a animalului în faţa pericolului ce-l ameninţă. Îngâmfat şi orgolios din fire, pierde mult din caracterul pozit