Electroputere datorează bugetului 114 milioane de lei, iar Fiscul şi Direcţia de Taxe şi Impozite Craiova a început executarea silită, punând sub sechestru clădirile şi terenurile uzinei. Controversatul Fathi Taher, omul saudiţilor de la Al Arrab, care în prezent deţine 86,28% din capitalul Electro vrea să vândă jumătate din uzină.
Deşi activitatea fabricii a fost restrânsă la cota de avarie, Electroputere, cel mai mare producător de echipamente pentru domeniul energetic şi transport feroviar, fondat în 1949, a cumpărat acum un an şi jumătate un teren în Mogoşoaia pentru care a plătit 14 milioane de euro. Azi, terenul valorează mai puţin de 1.5 milioane de euro.
Paradoxal, uzina este unul dintre furnizorii de bază ai sistemului energetic din Grecia, unde are un brand respectat, şi a intrat în mai multe proiecte eoliene din regiune, însă acum Electroputere Craiova trăieşte drama altor uzine româneşti productive în trecut. La privatizare, reprezentanţii companiei saudite Al Arrab Contracting Company, care are ca obiect de activitate imobiliarele şi construcţiile, promiseseră că vor dezvolta fiecare capacitate de producţie, că vor moderniza fabrica, că vor menţine locurile de muncă, circa 2.600, ba chiar vor angaja cinci-şase sute de tineri.
Acum, nici de lucru nu prea mai e, deşi reprezentanţi ai uzinei craiovene au fost în Golf şi în Polonia după contracte. În numai doi ani saudiţii au comasat o serie de activităţi, au făcut o parte din investiţiile promise la privatizare, dar au şi concediat peste 500 de salariaţi. „Criza este de vină“, afirmă conducerea societăţii care intenţionează să mai lase fără lucru alţi 500 de salariaţi.
Tributul afacerilor păguboase făcute de stat
Astfel că, Al Arrab s-a gândit să reorganizeze societatea. Un prim pas este vânzarea a 30 de hectare din cele pe 62 de hectare pe cât se întinde uzina