Operatorul de telecomunicaţii îşi păstrează practica ultimilor ani în care raportările nu spun nimic
Puţinele date publicate se referă la numărul de clienţi şi venitul mediu pe utilizator
Operatorii de telecomunicaţii mobile din România au obişnuit presa românească, cea care se mai ocupă şi de partea serioasă a activităţilor marilor companii, cu rapoarte anuale din ce în ce mai sărace, iar puţinele informaţii sunt tot mai puţin interesante, acestea expunând tot mai mult interesul de comunicare al acestora.
Vodafone România, în cor cu grupul mare, a dat ieri aşa-zisul raport trimestrial cu datele aferente T3 şi primele luni ale anului fiscal 2009-2010. Compania-mamă obligată de regulamentele pieţelor financiare pe care se tranzacţionează titlurile acesteia, a publicat minimul necesar de date pentru media, în timp ce subsidiara, nefiind supusă aceloraşi rigori, ne aruncă praf în ochi. Dacă în anii anteriori în anunţurile companiei mai puteai regăsi termeni precum - profit operaţional, EBITDA, venituri sau cheltuieli - de data aceasta se regăsesc doar informaţii despre numărul de clienţi care a avut un avans infim raportat la baza totală şi despre venitul mediu lunar pe utilizator, care în T3 2009, a fost cu mai bine de un euro mai mic, decât în T3 2008. Una peste alta aceste informaţii nu sunt deloc în folosul imaginii operatorului care, la fel ca şi Orange România, pierde clienţi în fiecare zi, aceştia orientându-se tot mai mult către Cosmote (campionul portărilor).
Doar 13.000 de utilizatori noi a câştigat Vodafone în 12 luni
Aşadar, divizia din România a grupului britanic de telecomunicaţii a înregistrat, în intervalul octombrie-decembrie, al treilea al anului fiscal 2009-2010, o creştere de 1,3% (128.000 de utilizatori) a bazei de clienţi, de la 9,535 milioane la 9,663 milioane. Raportat la numărul de clienţi înregist