Numai sistemul de rachete cu rază lungă de acţiune de care România are nevoie pentru a se integra scutului antibalistic costă 3-4 miliarde de dolari, spun experţii militari. Sursa: Reuters
România este prima ţară care a răspuns oficial invitaţiei Statelor Unite de a participa la sistemul antirachetă „varianta Obama”. Traian Băsescu a prezentat avantajele „variantei Obama” a scutului antirachetă, subliniind însă că noul sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei. Anunţul făcut de preşedintele Băsescu a fost salutat de Ambasada SUA la Bucureşti.
Decizia a fost luată ieri, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocată la Palatul Cotroceni imediat după întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu Ellen Tauscher, subsecretar de stat american pentru controlul armamentelor, care a transmis Bucureştiului mesajul administraţiei de la Washington.
„SUA au ajuns la concluzia că România este foarte potrivită pentru a găzdui acest sistem şi a oferi protecţie aliaţilor europeni din NATO. Ambasada americană este încântată de anunţul preşedintelui Băsescu privind decizia CSAT de a accepta propunerea preşedintelui Obama”, se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice americane.
„Noul sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei”
„Pe teritoriul naţional vor fi amplasate capabilităţi terestre de interceptare, ca elemente componente ale sistemului”, a anunţat preşedintele Băsescu. El a precizat că în calendarul convenit cu partea americană se vizează operaţio nalizarea facilităţilor de pe teritoriul României începând cu anul 2015.
„Vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul României decât într-o mică parte a zonei de vest, noua amplasare garantează acoperirea integrală a teritoriului României pentru eventuale lovituri cu rachete balistice sau cu rachete cu rază medie de acţiune. No