Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin respectă modelul impus de colegii lor de la Timişoara, potrivit căruia salariile barosane din bani publici sunt confidenţiale. În schimb, numărul dosarelor soluţionate este mai mic cu 16 procente.
Numărul persoanelor pedepsite pentru fapte ilegale depăşeşte cu greu 30, în anul care a trecut. Mai mult decât atât, numărul dosarelor soluţionate a scăzut în 2009, faţă de anul precedent, în timp ce numărul infractorilor este tot mai mare. În tot acest timp, relaxarea şi secretizarea activităţii procurorilor de la parchet atinge cote maxime, pe bani publici. „Nu putem preciza ce salariu avem, pentru că veniturile noastre sunt confidenţiale”, spune Valentin Cârstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.
Justificare de lipsă de performanţe
Potrivit purtătorului de cuvânt, „numărul celor care veghează asupra justiţiei cărăşene, este unul foarte mic”. „În organigramă este specificat că ar trebui să fie 12 procurori, dar de fapt, din 1990 sunt numai şapte”, subliniază omul legii. În urma bilanţului pe anul 2009, cei şapte procurori au soluţionat cu 16 la sută mai puţine dosare decât în 2008. Ei au dispus trimiterea în judecată a 38 de inculpaţi, cu patru mai mult, decât în anul trecut. „S-a ajuns în situaţia în care procurori cu funcţie de conducere, desfăşoară acţiuni de execuţie, soluţionarea dosarelor şi participă efectiv la judecarea cauzelor în sala de judecată“, a declarat Valentin Cîrstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.
Dosare nesoluţionate
În cursul anului 2009 au fost câteva cazuri importante, cum ar fi reţeaua traficanţilor din zona Moroasa sau cea a hakerilor de la Caransebeş, în urma cărora cei implicaţi au fost trimişi după gratii, însă tinerii ar putea fi eliberaţi. Spre ex