Cabinetul Boc a dat, vineri, undă verde actului normativ prin care măsura şomajului tehnic se aplică şi în 2010, de la 1 februarie. Astfel, angajaţii din societăţile care îşi suspendă temporar activitatea vor primi timp de trei luni 75% din salariul de bază, iar contribuţiile la asigurările sociale (CAS) şi impozitul pe venit sunt suportate de stat. "Asta înseamnă că pe perioada suspendării temporare a activităţii unei întreprinderi, timp de 3 luni de zile statul preia plata contribuţiilor de asigurări sociale ale angajatului şi angajatorului, urmând ca salariatul să primească 75% din salariu pe parcursul acestei perioade de 3 luni de zile", a explicat şeful Executivului.
"Prin aplicarea aceastei măsuri vor fi salvate 200.000 de locuri de muncă în 2010", a subliniat premierul Boc, adăugând că şomajul tehnic va funcţiona în cazul întreruperii totale sau parţiale a activităţii întreprinderii sau agentului economic.
O măsură reciproc avantajoasă
Măsura adoptată vineri de Executiv aduce beneficii nu numai românilor aflaţi în dificultate, ci şi statului, după cum a explicat ministrul Muncii, Mihai Şeitan.
"Acest număr (200.000 de şomeri- n.r.) ar conduce la o pierdere a bugetelor statului, fie că e vorba de bugetul de stat, fie că e vorba de bugetele de asigurări, de circa 493 milioane pe întreg anul", a spus ministrul. Dacă cele 200.000 de persoane ar fi rămas fără loc de muncă, costul suportat de stat ar fi fost de 900 de milioane de lei numai din bugetul de şomaj. "Astfel, protejăm bugetul de şomaj pentru alte situaţii în care, probabil, că o să mai avem nevoie de sprijinul lui şi, în acelaşi timp,protejăm lucrători care îşi încasează veniturile şi întreprinderile pentru a avea oamenii la îndemână când o să aibă nevoie", a conchis Şeitan. (M.T.)
Cabinetul Boc a dat, vineri, undă verde actului normativ prin care măsura şomajului tehni