Guvernul anunţă că va continua, la cererea sindicatelor, să aplice şomajul tehnic şi în 2010. Totuşi, Executivul va obliga angajatorii să ateste situaţia dificilă în care se află, prin declaraţii de răspundere şi va verifica periodic firmele, prin ANAF. Este practic o victorie a sindicatelor, obţinută după o lungă perioadă în care au pichetat în fiecare zi sediul Ministerului de Finanţe, cerând în primul rând prelungirea şi în acest an a măsurilor privind şomajul tehnic pentru cei aproximativ două sute de mii de angajaţi care urmează a fi disponibilizaţi.
Guvernul anunţă că va continua, la cererea sindicatelor, să aplice şomajul tehnic şi în 2010. Totuşi, Executivul va obliga angajatorii să ateste situaţia dificilă în care se află, prin declaraţii de răspundere şi va verifica periodic firmele, prin ANAF.
Este practic o victorie a sindicatelor, obţinută după o lungă perioadă în care au pichetat în fiecare zi sediul Ministerului de Finanţe, cerând în primul rând prelungirea şi în acest an a măsurilor privind şomajul tehnic pentru cei aproximativ două sute de mii de angajaţi care urmează a fi disponibilizaţi.
De altfel, ministrul Sebastian Vlădescu a cerut oprirea protestelor sindicaliştilor de la Cartel Alfa, întrucât măsura urma să fie aprobată vineri, 5 februarie.
Potrivit unui text de Ordonanţă obţinut de agenţia Mediafax, Guvernul va acorda începând de la 1 februarie 2010 o nouă perioadă de trei luni de şomaj tehnic, în care nu mai impune plata CAS pentru angajaţi. Această măsură de protecţie socială, totodată o măsură anti-criză a funcţionat şi în 2009. Noua perioadă de şomaj tehnic va fi aplicată până la 31 decembrie 2010.
Pe perioada suspendării contractului de muncă, angajaţii şi angajatorii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, pentru maximum 90 zile.
Simultan cu acordarea acestei facilităţi, Guvernul