Aşa susţine Aleksandr A. Khramchikin, director adjunct la Institutul pentru Analiză Politică şi Militară din Moscova. Acesta a declarat pentru websiteul gzt.ru, citat de New York Times că Rusia a propus mai demult România sau Bulgaria drept alternativă pentru plasarea rachetelor interceptoare ce fac parte din proiectul scutului în România sau Bulgaria, în loc de Polonia sau Cehia. Nu ştiu dacă e doar bravadă rusească. Probabil că nu, iar o astfel de situaţie s-ar încadra în “resetarea relaţiei cu Rusia” pe care o doreşte Obama. Iar noi nu ar mai trebui să ne facem probleme că ruşii vor fi atât de deranjaţi încât ne vor creşte din nou preţul la gaze. Întrebarea care se pune este dacă partea română a fost inclusă în aceste negocieri între SUA şi Rusia sau decizia s-a luat, ca de obicei, peste capul nostru.
În orice caz, pentru ruşi, plasarea elementelor scutului antirachetă în România nu este deloc o surpriză. Aşa spune, cel puţin, Dmitri V. Trenin, directorul prestigiosului think-tank Caengegie Moscow Center. “Era una din opţiunile la care se gândeau deja” a declarat acesta, citat de The New York Times. Mai mult decât atât, plasarea interceptorilor tereştri pe teritoriul ţării noastre nu îi deranjează atât de tare pe ruşi precum planurile referitoare la Polonia. Indiferent unde vor fi plasaţi interceptorii pe teritoriul României, aceştia se vor afla mai departe de graniţa Rusiei decât cei din Polonia. Din acest motiv, ei nici nu vor putea fi folosiţi pentru a intercepta o rachetă trimisă înspre Statele Unite, peste Oceanul Arctic. O astfel de posibilitate de limitare a capacităţii de răspuns îi irita pe ruşi, ba chiar le provoca “anxietate” spune Trenin.
Toate acestea nu înseamnă, însă, că la nivel de retorică ruşii nu se vor grăbi să condamne acţiunea României de accepta rachete americane pe teritoriul său. ‘Desigur, cei care vor dori să prezinte orice