Ţi se întâmplă frecvent ca la puţin timp după ce te-ai ridicat de la masă să înceapă să-ţi fie iar foame? Înseamnă că ai consumat prea mulţi carbohidraţi, care au un indice glicemic ridicat.
Indicele glicemic (IG) indică modul în care carbohidraţii din alimente influenţează nivelul de glucoză din sânge. În general, carbohidraţii cu IG ridicat se asimilează rapid, ducând la o creştere bruscă a glicemiei, iar cei cu IG scăzut se asimilează în timp, fără să dezechilibreze balanţa glicemică, şi oferă energie pe o perioadă mai mare de timp.
Valoarea indicelui glicemic al unui aliment este unică şi se stabileşte doar în urma unor cercetări. Există trei categorii de IG: ridicat, care are valoarea peste 70, mediu, cu valori cuprinse între 56 şi 69, şi scăzut, cu valoare mai mică sau egală cu 55.
Apare frecvent starea de oboseală
Carbohidraţii cu indice glicemic mare, cum sunt pastele, pâinea, cartofii şi zahărul, necesită o cantitate mare de insulină pentru a fi metabolizaţi. Din această cauză, nivelul glucozei din sânge scade brusc şi apare senzaţia de foame. De asemenea, dacă nu mâncăm imediat ceva dulce, începe să ne doară capul şi ne simţim lipsiţi de energie.
Specialiştii ne recomandă, pe cât posibil, o alimentaţie bazată pe alimente cu indice glicemic scăzut sau mediu, de exemplu salată verde, ardei gras, brânză de soia, peşte, iaurt degresat, mazăre, mere, portocale sau piersici.
Grăsimile nu au nicio influenţă
Atunci când sunt consumate separat, proteinele şi grăsimile nu influenţează semnificativ nivelul de glucoză din sânge. Însă în combinaţie cu carbohidraţii, acestea le încetinesc viteza de digestie şi de absorbţie. Mai exact, dacă un diabetic consumă la o masă multe grăsimi şi proteine, nivelul glicemiei nu suferă fluctuaţii. Chiar şi în aceste condiţii, diabeticilor nu li se recomandă să elimine complet carbohidraţii din