La Direcţia Copilului s-au primit luna trecută nouă cereri din partea fetelor pentru obţinerea dispensei de căsătorie. În 2009 s-au măritat 74 de puştoaice.
Sărăcia, dorinţa de a fugi de acasă, graviditatea sau naşterea unui copil sunt principalele cauze pentru care adolescentele se căsătoresc în număr din ce în ce mai mare înainte de a termina liceul.
„M-am căsătorit la 16 ani“
„De la începutul acestui an am avut nouă solicitări din partea minorelor care au vrut să obţină dispensa pentru a se căsători, iar în 2009 au fost 74 astfel de situaţii“, ne-a declarat Mihai Hanganu, şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ. Potrivit acestuia, s-au înregistrat cereri doar din partea fetelor. „Nu am avut niciun minor băiat care să vină la noi pentru acest acord“, a adăugat Mihai Hanganu. Loredana Mocanu a împlinit de curând 18 ani, dar poartă deja verighetă şi are o fetiţă de şase luni.
„M-am căsătorit la 16 ani, din dragoste. Soţul meu este cu 10 ani mai mare, iar mama nu a fost de acord, dar a acceptat în cele din urmă. Acasă la mine nu era uşor, deoarece mama creştea singură şase copii. M-am măritat şi am născut şi un copil“, a povestit Loredana. Reprezentanţii de la DGASPC susţin că multe adolescente ajung în faţa ofiţerului Stării Civile deoarece sunt gravide sau au născut fără a fi măritate.
În 2009, numărul minorelor care au născut a fost de 87, cu şase mai mult decât în anul anterior. Cea mai tânără mămică din ultimii cinci ani a fost o fetiţă de 12 ani. „Riscurile la care se supun aceste tinere sunt numeroase: de la imposibilitatea de a duce sarcina până la capăt până la avortul spontan ori o naştere prematură“, a spus dr. Georgeta Vintea, şefa Secţiei obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean Neamţ.
Deşi sunt părinţi care nu sunt de acord la încep