Liderii europeni incep sa isi dea seama ca "rabdarea" presedintelui Obama are limite in ceea ce priveste traditiile diplomatice invechite, pe masura ce administratia sa incearca sa schimbe aproape doua decade de protocoale privind summit-urile UE-SUA.
Dezamagirea pe care Obama a incercat-o fata de aliatii europeni in timpul primului sau an de madat a culminat, fara a fi o surpriza, cu decizia de a nu participa la summit-ul din mai de la Madrid, comenteaza Washington Times.
Desi continentul vechi a aratat entuziasm in timpul alegerilor din 2008, americanii sunt de parere ca europenii nu au indeplinit toate asteptarile presedintelui Obama in ceea ce priveste trimiterea de trupe in Afganistan, schimbarea climatica si alte puncte de pe agenda liderului de la Casa Alba.
Pe de alta parte, si europenilor le-au fost spulberate sperantele. Dupa opt ani de discutii cu George W. Bush, europenii au crezut poate ca Obama va schimba lumea dupa cum le-ar placea lor. Ei realizeaza acum ca orice presedinte american va actiona in primul rand in interesul tarii sale.
"Unor europeni trebuie sa li se para ironic ca Bush nu a lipsit de la niciun summit", desi politica sa externa in Europa a fost criticata constant si cotele sale de popularitate nu au fost niciodata mari aici, iar, pe de alta parte, Obama va lipsi de la o intalnire anuala care are loc inca din 1991, a declarat Heather A. Conley, director al Programului pentru Europa de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale.
"Bush nu a fost problema; Obama nu e solutia"
Un editorial din cotidianul Le Monde comenta marti: "Bush nu a fost problema; Obama nu e solutia ... Aliatii descopera ca neintelegerile sunt mai profunde decat o personalitate".
Sa fie Obama narcisist? (Video)
Din cauza absentei lui Barack Obama, este posibil ca Spa