În Ucraina va avea loc, mâine, al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Competiţia dintre populista Iulia Timoşenko şi prorusul Viktor Ianukovici se anunţă strânsă.
Ianukovici, care şi-a devansat rivala cu zece procente în primul tur de la 17 ianuarie (35,3 la sută dintre sufragii faţă de 25 la sută), porneşte în cursă cu un avans confortabil. Scrutinul mai poate însă rezerva surprize, dat fiind că Iulia Timoşenko, una dintre personalităţile „revoluţiei portocalii" prooccidentale din 2004, este faimoasă pentru combativitatea sa.
Mai citiţi şi:
Ucraineni opriţi din drumul ilegal spre Spaţiul Schengen
Alegeri locale, efecte globale
De altfel, campania electorală s-a încheiat într-o atmosferă tensionată. Timoşenko a declarat, joi, că va organiza ample manifestaţii de stradă dacă turul al doilea al prezidenţialelor va fi fraudat de contracandidatul său. „Dacă Ianukovici vrea fraude, suntem capabili să îi opunem o rezistenţă cum nu a văzut niciodată, nici chiar în 2004", a declarat Iulia Timoşenko, într-o conferinţă de presă, făcând referire la mişcarea populară cunoscută drept „revoluţia portocalie", care a dus la invalidarea victoriei anunţate iniţial a rivalului său, în urma fraudării scrutinului.
Timoşenko: „conspiraţie Iuşcenko-Ianukovici"
Parlamentul de la Kiev a adoptat, miercuri, iar preşedintele Viktor Iuşcenko a semnat, joi, modificările la Legea alegerilor prezidenţiale privind organizarea comisiilor electorale.
Aceste schimbări au fost propuse de Partidul Regiunilor, al cărui lider este Viktor Ianukovici.
De fapt, amendamentele au eliminat cvorumul la reuniunile comisiilor electorale. În cazul în care un candidat nu îşi depune candidatura în comisie sau o retrage înainte de vot, consiliul regional este instanţa care are dreptul să numească un nou candidat, la propunerea Primăriei sau a şefului regi