Cristian Colteanu, 58 de ani, conduce de aproape trei ani operatiunile pe care gigantul american General Electric (GE) le deruleaza in Romania, Bulgaria si Republica Moldova. Intrarea in mediul corporate ca reprezentant al unuia dintre cele mai mari businessuri la nivel global a avut loc dupa ani buni de experienta diplomatica, Colteanu ocupand intre anii 2003 si 2007 functia de ambasador al Romaniei in Italia, dupa ce anterior fusese secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe intre 2000 si 2003. In cei trei ani de mandat, businessul GE din regiune a crescut in fiecare an, chiar si in criza, managerul GE aratandu-se optimist pentru anul 2010 si avand alaturi peste 1.000 de angajati. Cu un portofoliu de produse urias, care a actionat ca o plasa de siguranta in criza, si cu o echipa buna in spate, Colteanu se intreaba: Cum sa nu te simti ca Leonida in batalia de la Termopile in fata provocarilor din mediul de afaceri?
Odata cu preluarea functiei pe care o detine in prezent, Cristian Colteanu a pasit intr-una dintre cele mai mari scoli de manageri din lume, GE fiind cunoscuta ca o pepiniera in ceea ce priveste dezvoltarea liderilor.
Optiunile gigantului american in alegerea directorilor de tara sai au vizat de multe ori persoane care lucrand in pozitii cheie in structuri de stat au putut sa-si faca relatii la care sa apeleze atunci cand intra in sectorul privat. De altfel, si predecesorul sau, Dan Ionescu, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, a fost in perioada 1977-1984 director pe relatia cu SUA in cadrul Ministerului Comertului Exterior.
Colteanu spune ca din ultimii 20 de ani de la Revolutie, in urmatorii patru se va scrie istorie, importanta lor fiind majora cel putin dintr-un punct de vedere: cel al atragerii fondurilor europene si al mentinerii investitorilor pe piata locala.
"Din ultimii 20 de ani, Romania trece