Bogdan Todea a studiat arta în profunzime timp de 12 ani, timp în care şi-a descoperit talentul pentru modelaj. Creaţiile sale de sculptură cuceresc prin latura umană pe care o exprimă, dar şi prin nota plină de umor pe care tânărul reuşeşte să le-o imprime.
Tânărul bistriţean şi-a arătat primele înclinaţii înspre artă încă din clasele mici. Deşi la început lui i se părea o simplă joacă, părinţii săi au remarcat imediat că Bogdan ştie să deseneze. „Tot timpul mâzgăleam la sfârşitul caietelor înainte să încep să îmi scriu temele pentru şcoală. La început ai mei mă dojeneau, dar apoi şi-au dat seama că sunt chiar priceput", îşi aminteşte cu plăcere Bogdan Todea. La Şcoala de Arte a ajuns mai târziu din pură întâmplare. În clasa a patra un profesor a venit cu propunerea ca micuţii să urmeze cursurile gimnaziale la Şcoala de Arte „Corneliu Baba" Bistriţa, ducă trec printr-o probă de foc. „Îmi aduc aminte perfect că ne-a pus să desenăm un cub, un cilindru şi o piramidă. Eu am reuşit să le reproduc bine şi a fost biletul meu de înscriere la şcoala de arte, chiar din clasa a cincea", a spus tânărul. A desenat şi a studiat intens arta culorilor, dar cel mai mult l-a atras modelajul. Pasiunea pentru sculptură şi-a exploatat-o apoi din clasa a zecea, când s-a înscris la această specializare, care i-a adus ulterior succesul.
Lucrarea neterminată i-a adus un premiu important
Bogdan Todea a fost dintotdeauna un coleg săritor, dar cel mai mult s-a distins prin faptul că reuşea să le aducă zâmbetul pe buze celor din jur prin lucrările sale. Cel mai grăitor exemplu în acest sens, este sculptura cu care a reuşit în clasa a XI-a să câştige poate cel mai important premiu din cariera lui de elev: locul II la Olimpiada Naţională de Arte, cu ajutorul unei lucrări neterminate. Opera sa, care a respectat tema propusă de organizatori „poarta", a fost singura scu